Топ 5 контузии и травми на китаристите

Тази седмица ти пиша с една по-различна тема, с която се надявам да ти дам идея за кои контузии и травми трябва да внимаваш, ако свириш на китара. Признавам си, че и аз се сдобих с една от тези болежки (номер 4 – тя е за професионалните китаристи)… Разбира се, в тази статия говоря за сериозните здравословни състояния, а не за неприятното усещане във върха на пръстите на лявата ръка (и евентуалните мазоли) в първите седмици на свирене. Прочети статията и си отваряй очите широко, защото музиката трябва да е красота и вдъхновение, които излизат от нас с лекота, а не в процеса да се осакатим безвъзвратно 🙁 

Топ 5 контузии и травми на китаристите:

1. Външната страна на дланта.

Най-често това се случва при неправилно свирене на акорди с барета. При баретата е проблем, ако се стиска с мускулите между палеца и показалеца, вместо да се използва силата на предмишницата (много по-голяма мускулна група). Имам много подробен безплатен видео-урок по темата за правилната постановка при барета (виж го в Youtube канала ми – „Акорди с барета).

Другата причина може да бъде огъването на китката на лявата ръка. В идеалния случай китката на лявата ръка трябва да бъде в една равнина с предмишницата и да бъде нейно естествено продължение. Всяко извиване на китката към грифа (все едно да го сграбчиш) или надолу (да „обърнеш“ китката) създава допълнително натоварване на мускулите и сухожилията. С времето това изкривяване се превръща в болка и се налага да се направи почивка от свиренето на китара за няколко дни/седмици… 

2. Тендовагинит. 

Една от най-неприятните музикантски болести. Тя е естественото продължение на предишния проблем, само че в много по-сериозен мащаб. Ако не се обърне внимание на неправилната постановка, стягането, изгърбването и болките, които вървят с тези неща… тогава болката става хронично възпаление в основата на китката (там къде е сгъвката и) и в началото на предмишницата откъм китката. Сухожилията се възпаляват и се появява дори издуто „топче“ в точката  възпалението… Това върви в комплект с болки в цялата длан и пръсти, трудна подвижност и в най-тежките случаи – инвалидност на лявата ръка! Затова е много важно да не подценяваме дори и най-леката болка. 

3. Шипове на гръбнака. 

Това е първата от най-често срещаните професионални травми на музикантите. При китаристите е свързана с дългите години свирене с колан на лявото рамо. Това се компенсира подсъзнателно с леко повдигане на рамото. Или пък не, но самата тежест на китарата оказва влияние. Особено ако говорим за тежките джаз китари или Les Paul моделите… С времето, тялото започва да изгражда допълнителна костна тъкан покрай определен прешлен на гръбнака, която се втвърдява и помага да понесе тежеста на лявото рамо, когато е леко повдигнато при свирене. Това е ок, но проблема е, че когато не свирим, ние се връщаме към нормалната си поза (колкото и крива да е тя) и тогава този костен израстък се оказва „в повече“ и започва да притиска нервите покрай гръбнака.

Това води до изтръпване и по-трудна подвижност на пръстите в лявата ръка. Повече професионални китаристи над определена възраст попадат в тази категория. Но както казват – изкуството изисква жертви, нали? 🙂 

4. Дископатия. 

Отново една от травмите на професионалните музиканти. От редовното носене на усилватели и апаратура се получват такива състояния. Тук най-важен е начина, по който вдигаме предметите. Вместо изгърбени/наведени от кръста, трябва да клекнем с изправен гръб и така да вдигнем усилвателя/колоната. Дископатията е трайно увреждане на дисковете между прешлените на гръбнака. Затова е важно да придобием правилната стойка при вдигане на тежки предмети.

Това обаче го научих, след като в Ню Йорк направих дископатия от носене. Там животът е суров и няма пари за скъпите таксита (концерта плаща 100$, а таксито е 50$ в посока). Затова се придвижваш с градския транспорт, но това включва безброй неправилни повдигания на всичко по теб – китара, усилвател с количка за влачене на тротоара, стойка за ноти и т.н.

5. Изкривяване на гръбнака. 

Това е най-радикалното здравословно състояние, до което стигат професионалните
музиканти/китаристи. През дългите години свирене в една и съща поза (прав или седнал) се случват много промени в гръбначния стълб. Тялото компенсира за всички изкривявания с шипове или дископатии, но те започват да влияят и на здравите зони. Там започва допълнително компенсиране, което подсъзнателно правим, за да предпазим болните зони. Така още повече натоварваме гръбнака и той заема все по-изкривена поза. Това води до повече слаби зони и още контузии/травми и е като аритметична прогресия… За радост, това се случва най-често на дългогодишните професионални музиканти с неправилна постановка. 

Лечението!!! 

Нищо не е безвъзратно, когато говорим за травми и контузии на опорно-двигателния апарат. Правилна стойка, редовни упражнения за разтягане (йога или гимнастика) и здравословния начин на живот помагат да се забави или дори да се обърне процеса. Така че винаги има начин! Но всеки знае, че най-доброто лечение е превенцията 🙂 

Надявам се, че тази статия ти е била полезна и ще внимаваш да не стигаш до толкова радикални здравословни състояния като последните 3. Затова се упражнявай с лекота и усмивка, без да си налагаш грандиозни цели или очаквания. Така всичко ще се случва с максимално релаксирано тяло. 

Поздрави, 

Пешо

Напомням ти, че през февруари издадох уникален безплатен видео-курс по китара за начинаещи. В него подробно обяснявам за правилната стойка, постановката на лява и дясна ръка, как да упражняваме акордите с баре и още много други неща, които ще са ти супер полезни, за да не се появи някоя от тези контузии. Към безплатния видео-курс има и безплатен учебник, в който всичко е описано подробно, както и има включени десет популярни песни за упражняване 🙂 Последвай линка и виж видео-курса: