Слушането на класическа музика драстично подобрява Пространствената Интелигентност! 

Всички сме чували, че да свириш на музикален инструмент е човешката дейност, която използва най-голям брой невронни връзки между лявата и дясната половина на мозъка. Тоест, активираме най-голяма част от мисловната си дейност – емоция, моторика, визуална памет, въображение и какво ли още не… 

Истината е, че докато свиря на китара (особено джаз музика – там няма свирене 1:1, а напротив – целта е постоянно да си креативен и да променяш/импровизираш), съм преброявал поне 10 неща, за които се налага да мисля едновременно: 

1. Темпото на песента – да не бързаш или бавиш
2. Формата на песента – къде сме в момента и какво следва
3. Акордите/рифовете/мелодиите на песента
4. Конкретната ритмика на фразата, която свиря
5. Какво свирят другите (активно слушане)
6. Звукът, с който свиря (тон, ефекти, украшения)
7. Сценично поведение (ако съм пред публика)
8. Емоционално изразяване (да добавиш емоция в музиката)
9. Отпуснато и правилно движение на тялото/ръцете (без стягане)
10. Визуална памет (чувам тоновете като цветове и така по-лесно ги разпознавам)

Със сигурност може да добавим още доста неща към този списък. Разбира се, така можем да разпишем и всяка друга човешка дейност – като шофирането, например. Но при шофирането няма да използваме толкова Емоционално изразяване (освен, ако не те засече WV Golf 3, разбира се), например. Но за ползите от СВИРЕНЕ на музикален инструмент ще говорим друг път. В тази статия става дума за нещо много по-интересно: 

Слушането на класическа музика драстично подобрява Пространствената Интелигентност! 

Как влияе слушането на музика? Отново има огромни предимства за мозъка, но в малко по-различна посока. Накратко, хората, които слушат активно класическа музика (с този стил е направено проучване) дават много по-добри резултати на тестовете по Пространствена Интелигентност. А тя е много важна за много дейности като шофиране, ориентиране, спорт… 

През 1993г. психологът Франсис Рошер провежда поредица от тестове в тази посока и доказва твърдението и патентова „ефектът Моцарт“. На контролните групи, на които е пускана музиката на Моцарт за 15 минути преди тестовете са показвали драстично по-добри резултатите в отношение на Пространствената Интелигентност. Това е умението да си представяш и преценяваш прецизно предметите в пространството и дистацията между тях. 

Това дава нови идеи как може да паркирате по-лесно колата си (ако имате проблем с това) – послушай хубава класическа музика. Това важи за шофирането като цяло – това обяснява защо хората, които са пилоти във Формула 1 и тези, които обичат да карат с високи скорости доста често обичат да слушат класическа музика. Реално това подсъзнателно действие им помага да визуализират предметите и разстоянията по-добре. 

Ползите от слушането на музика са много и има много разбообразни проучвания по темата. Учени от американския университет Johns Hopkins са установили, че слушането на музика понижава високото кръвно налягане, намалява нивото на стрес и подобрява качеството на съня и работата на мозъка. При много от хората слушането на музика помага и при борбата с депресията! 

Няма нужда повече да те убеждавам да направиш най-лесното и полезно нещо – довечера да си пуснеш любимите песни и да ги слушаш с удоволствие. Така ще живееш по-добре и по-дълго – науката го доказва! 

Поздрави,

Пешо 

П.П. Ако искаш да свириш по-добри сола на китара, но постоянно зацикляш и се въртиш в кръг без да знаеш какво точно да упражняваш… Ако всичките ти сола звучат еднакво зле и са само по минорната пентатоника и то с две-три повтарящи се фрази, без значение от песента, върху която свириш… 

Имам страхотни новини за теб! Най-новото ми видео-обучение по Импровизация за Китара е готово! В този уникален видео-курс подробно показвам как да се използват Минорната и Мажорната Пентатоника, Минорните и Мажорните Арпежи и всички специални техники и методи, които най-добрите китаристи използват. 

Ако винаги си искал да свириш Велики Сола като B.B. King, Eric Clapton, Ritchie Blackmore и всички останали Блус и Рок Легенди, но все не се е получавало: 

Натисни бутона по-долу и научи повече за Първия Видео-Курс по Импровизация за Китара на Български Език!