Кои са Най-Великите Джаз Китаристи (част 1)

Здравей от Пешо Китарата! 

Напоследък с много от моите приятели и ученици по китара си говорим за най-великите музиканти в джаза. Оказва се, че някои от най-значимите джаз китаристи са непознати в България, дори и сред хората, които свирят на китара. 

Реших да ти напиша кратък списък с най-важните имена, които трябва да знаеш, ако искаш да имаш обща култура за този стил. Без значение дали свириш на китара или си просто любител-меломан. 

Подредил съм имената на най-великите джаз китаристи хронологично. В днешната статия ще започнем с пионерите на Джаз Китарата. Разбира се, това е моята лична селекция, но за първите 50 години на миналия век историята е единодушна. 

Нека да започваме: 

1. Charlie Christian (1916 – 1941). Той е пионерът да свиренето на соло на китара. Реално, той е първият човек, който използва новосъздадения инструмент електрическа китара, за да свири мелодии като тромпет и саксофон. В най-важния си период Чарли свири със световно известния Benny Goodman (Бащата на Суинга). 

В интервюта великите Wes Montgomery и George Benson казват, че именно музиката на Чарли Крисчън ги е накарала да се вдъхновят и да започнат да свирят джаз китара! 

Чуй солата му на: Solo flight, Flying home, Rose room и Swing to bop. 

2. Freddie Green (1911 – 1987). Бащата на стабилната ритъм китара. Той никога не свири сола, за разлика от Charlie Christian. Известен е с дългите години, през които свири с Count Basie Orchestra. 

Фреди свири ритъм китара, която в последствие се превръща в еталон и нарицателно за ритъм джаз китарата. На абсолютно всяка четвъртина той удря струните надолу и добавя към усещането за суинг на ритъм секцията в биг бенда (барабани, контрабас и пиано). Този стил на акомпаниране работи перфектно за суинг песни в умерено темпо! 

Чуй неговото свирене извън оркестъра на Count Basie! Албумите му Rhythm Willie и Mr. Rhythm. 

3. Django Reinhardt (1910 – 1953). Той пък е бащата на Френския Цигански Джаз (Мануш). Белгийски номад от цигански произход, уличен музикант, който в един момент се оказва най-важният китарист за тази „гореща“ европейска разновидност на джаза.

Интересното при него е, че още на младини претърпява опасен инцидент (пожар), при който се парализират кутрето и безименния пръст на лявата му ръка. Да, точно така, това са от важните пръсти при свирене на китара. Но това няма никакво значение за него и той развива уникална виртуозна техника само с показалец и среден пръст и остава като един от най-мелодичните импровизатори сред джаз китаристите и до наши дни! 

Дългогодишното му партньорство с виртуозния цигулар Stephane Grappelli е оставило огромен брой албуми с прекрасен „горещ“ френски цигански джаз. Чуй албумите им с Quintette du Hot Club de France. 

4. Barney Kessel (1923 – 2004). той е логичното продължение на стила на Charlie Christian. Освен, че доразвива стила на свирене на импровизация на китара в джаз стиловете, той е от пионерите на бибоп китарата! 

Истината е, че той буквално е ученик на Charlie Christian. По време на турнето си Benny Goodman през 1939г. има концерт и в щата Оклахома. Приятел на Барни Кесел (16 годишен по това време) му звъни по телефона и му казва, че в ресторанта, в който работи ще има концерт на група с електрическа китара! Това е именно Benny Goodman с Charlie Christian 🙂 

Барни Кесел казва, че в този момент той е бил единствения човек с електрическа китара и усилвател в целия щат! Нямало е как да пропусне да чуе група с този инструмент. 

Отива на концерта и веднага се сприятелява с Чарли (23 годишен по това време). В продължение на 3 дни двамата млади китаристи обменят опит и джемят в хотелската стая на Чарли. 

Барни Кесел е един от най-великите джаз китаристи, задължително чуй албумите му с The Poll Winners заедно с Ray Brown (контрабас) и Shelly Manne (барабани). 

5. Wes Mongomery. Според много хора, включително и аз, той е най-великият и уникален джаз китарист на всички времена. Неговото виртуозно и иновативно свирене само с палеца на дясната ръка (вместо с перце) поставя началото на един цял нов стил на свирене. 

Характерно за Уес е изключително мелодичното отношение към хармонията. Винаги, когато той импровизира, избира най-красите тонове, които да допълнят акордите и да създадат една неверотна комбинация. Стилът му на импровизиране включва и нещо, което неговия основен вдъхновител (Charlie Christian) е започнал да прави – свиренето на мелодични линии с октави. Тоест два еднакви тона, но през една октава. Той го превръща в запазена марка на солата си!

Освен това, той въвежда агресивното импровизиране с акорди (така наречените „акордни сола“). Отново, Charlie Christian и Freddie Green са правили това в солата си много преди него, но той го превръща в едно виртуозно отношение към импровизацията, което имита музиката на цял биг бенд оркестър. 

Чуй неговите албуми The incredible jazz guitar of Wes Montgomery и Full House. 

Точно както Charlie Christian и Freddie Green са вдъхновили Уес да започне да свири джаз на китара, така и той се превръща в основно вдъхновение на всички следващи поколения джаз китаристи и до наши дни! 

Това е за тази седмица, следващата ще продължим с още 5 от най-великите джаз китаристи на всички времена! 

Надявам се тази статия да ти е интересна и да ти даде идеи за нова музика, която да разнообрази любимите ти плейлисти. 

Ако това е така, очаквай скоро и втората част с Най-великите Джаз Китаристи! 🙂

Пешо

П.П. Напомням ти, че ако искаш да се учиш от най-добрите музиканти не е необходимо да ходиш на уроци при тях… Всички най-велики музиканти са изучавали по слух това, което най-много им харесва от музиката преди тях. После са добавили своята гледна точка и са създали нещо уникално! Но без да знаеш какво се е случило с музиката преди теб това е доста трудно… Да, има иноватори, но те са прекалено малко и невинаги успяват да популяризират своите песни…

Нещото, на което най-много държаха всички преподаватели в Бруклинската консерватория и Queen’s College беше постоянно да се учи музика по слух. Да се упражняваме със записите, за да „крадем“ от най-добрите музиканти преди нас. Да заучаваме техните акорди, ритми и мелодии и да ги анализираме. Това със сигурност е най-важното умение за всеки музикант и без него няма как да се постигне бърз и сигурен напредък…

За радост, отделих много време в тази област и станах доста добър в преподаването и. Организирах безброй групови уъркшоп събития на тема „Как да Уча Музика по Слух“, в които участваха стотици българи. Някои от тях и до днес ми благодарят за споделените знания и уникален начин за напредване. Но всичко това е просто благодарение на обучението ми в Ню Йорк! В България и в Нов Български Университет (където завърших висше с Джаз Китара) никой не ми беше говорил за тези неща!

Вече не давам индивидуални консултации по темата, защото създадох уникален видео-курс. В него навлизаме в дълбоките води на това „Как да Уча Музика по Слух“ и се натрупват бързи умения за: Как да определям Темпото и Размера на песента, Как да определям Формата на песента, Как да разпознавам какво свири Басиста, Как да чувам Акордите във всяка песен и още много други важни неща! Виж повече тук:

http://www.petergeorgiev.com/product/eartraining1