7 трика, които само професионалните музиканти правят

Много хора смятат (и то погрешно), че за да си професионален музикант трябва да свириш перфектно. Да, от изключително значение е да си добър инструменталист, но професионализма се изразява в други детайли, които важат за всеки музикант! Без значение на какъв инструмент свири! 

Част от тези 7 трика, които ще ти споделя съм научил по трудния начин – с грешки и научени уроци. Като например да скъсам струна по време на концерт и да нямам резерна, за да я сменя. И продължих да свиря без трета струна – смятай как е звучало. Феновете казаха, че не са разбрали:) 

Ето кои са тези 7 трика, които само професионалните музиканти правят:

1. Винаги носи в калъфа на китарата поне:

1 комплект резеврни струни. Чисто нови и пълен комплект! Ако късаш редовно тънките струни – направо си купи по 5 бройки от 1ва и 2ра струни и ги добави към пълния комплект струни. Бонус трик: слагам всички струни във вакуумиращ се плик с ципче – по този начин са защитени от влагата!

1 резервен инструментален кабел. Винаги идва този момент, в който кабела се прецаква. Познай – ще стане по време на концерт (по законите на Мърфи). Доста често озвучителите имат резервни кабели, но ако нямат – проблем!

1 манивела за навиване на ключовете при смяна на струните. Много е забавно колко протяжно ти се струва времето, когато между песните по време на концерт всички колеги и ЦЯЛАТА ПУБЛИКА те зяпат в ръцете, докато сменяш скъсана струна. Манивелката ускорява процеса около десет пъти! 

5-10 резервни перца. Винаги в портмонето, в джоб с цип. В калъфа на китарата – в малък вакуумиращ се плик с цип също. Задължително, особено ако ползваш нестандартни перца (форма, материал). 

2. Относно нотите винаги носи:

1 пулт за ноти – стойка за ноти. Може да се използва за текст (от вокалиста), за таблет (с файлове с ноти), за статив за смартфон при заснемане на промо видео за социалните мрежи. Най-евтините се чупят лесно, препоръчвам среден клас. Олекотена и задължително с калъф за носене.

1 лампа за ноти. На батерии, с насочваща се светлина. Има варианти по музикалните магазини, не са евтини, но са задължителни, ако свириш по ноти!

5 ЩИПКИ за пране! Даааа, много забавно, но още по-забавно е да гониш цяло тесте листове А4 с ноти, които вятъра е раздухал из широка поляна. По време на концерт. Пред публиката. С всичките му коментари и изчервяване и потресаващо свирене след това 😀 Препоръчвам дървените щипки – изглеждат по-артистично от пластмасовите розови! 

1 папка за ноти – пластмасов джоб. Предпазва нотите/текстовете от влага, прах, изгубване. На различните папки си написвам името на проекта/бандата и ми е супер лесно да взема правилните ноти за концерта.

5 празни листа А4. Стават за всякакви неща – записване на песен, текст, сет листа с песните за вечерта, договор със заведението, любовно писмо до фенка 🙂

1 молив 2B, 1 гума, 1 острилка. Меките моливи (2B) се трият по-лесно и не оставят следи по листовете.

3. Торба за смет 120л (2-3 броя). Отново сигурно ти звучи много странно, но върши чудесна работи при лошо време. Понякога дъждът е прекалено силен и напоителен и дори и за 10-20м от сцената/склада до колата е проблем за усилвателите. Но увити в торба за смет са супер. Дори и да се закъса някъде при пренасянето – ще я изхвърлиш в кофата за рециклиране и готово. 

4. Количка за пренасяне на усилвателите. Купува се от железарията или специализираните магазини. Не са евтини, но спестяват много контузии на опорно-двигателния апарат. Дископатии, разтеглени мускули/сухожилия на китките/раменете и всякакви травми са част от живота на музикантите, заради редовното пренасяне на апаратурата… Вземи стабилна количка за строителни материали, сгъваема с хубави гуми. Моята я ползвам около 15 години!  

5. Лист с нещата, които искаш да кажеш. Всеки се афектира от сцената, особено пред голяма публика. Дори и най-тренираните музиканти понякога забравят да кажат нещо важно на феновете – нов албум, предстоящо турне, ново видео, да вдигнат ръце за масова снимка, да качат видеата от концерта в социалните мрежи, да харесат фейсбук страница и да се абонират за канал в Youtube. Ако си забравил да подготвиш списъка вкъщи – преди концерта вадиш празен лист и молив и го разписваш 🙂

Бонус трик: Ако ти ще говориш (дори и само между песните) – препоръчително е да носиш собствен микрофон с кабел. Аз предпочитам микрофон с копче, за да мога да го включам и спирам, когато говоря. 

6. Винаги разучавай материала предварително. Бъди педантичен. Да, знам, че звучи логично, но прекалено много музиканти подценяват предварителната подготовка. Колкото и да си виртуозен инструменталист и добър в четенето на ноти на прима виста – винаги е по-добре да си пресвирил предварително нещата. 

Отдели време и разучи бавно целия материал за предстоящия концерт/репетиция. Дори и да мислиш, че знаеш много добре някоя песен – пресвири я още веднъж. Колегите и публиката ще оценят това старание!

Бонус трик: Ако музиката е кавъри – чуй оригинала. Чуй и най-интересните кавъри на други музиканти. Целта тук е да използваш слуха си, за да откриеш нови начини да изсвириш песента. Във всеки кавър има нещо уникално, което го различава от оригинала. Открадни някоя идея и я вмъкни в свиренето си. Меломаните/колегите ще чуят и ще се зарадват, а ти ще натрупаш допълнителни точки 🙂 (ако имаш трудности в ученето на песни по слух – погледни края на статията) 

7. Винаги бъди там 15 минути по-рано. Това е нещо, което научих в Ню Йорк. Там беше най-важно да си точен с графика за репетиции/концерти. Ако не си – изхвърчаш от групата! Буквално. Първото закъснение е жълт картон, а второто – червен картон и напускане на групата… 

Прекалено много музиканти (особено в България) са много небрежни относно тези неща – идват с по над 15-30 минути закъснение. Това показва явно неуважение към времето на всички останали хора и оставя неприятно усещане. Не бъди от тези музиканти! 🙂 

Бонус трик: Винаги си слагай час за пристигане на репетиция/саундчек/концерт/среща с поне 15 минути по-рано. Тоест, ако трябва да си там в 19:00, ти се целиш да стигнеш в 18:45. Така си даваш аванс в случай на нещо непредвидено – трафик, например. А когато си там 15 минути по-рано, спокойно ще настроиш китарата, ще се разсвириш, ще прегледаш нотите на най-трудните песни за вечерта и ще посрещнеш с усмивка закъсняващите (и извиняващи се) колеги! 🙂

Това е от мен за тази седмица! Напиши ми в мейл дали са ти полезни тези статии и на каква тема ще ти е интересно да прочетеш нови неща 🙂

Поздрави,
Пешо Китарата

П.П. Повечето от хората, които ме търсят за Индивидуални Уроци казват, че чуват много добре и могат да учат любимите си песни по слух. Но когато ги попитам „Какво е темпото на тази песен?“, „Каква е формата – колко куплета и припева има и по колко такта е всеки от тях?“ или „Кои са акордите на песента?“ се оказва, че всъщност нещата не са чак толкова добре, както на думи 🙂 

После започваме да учим заедно песни по избор на ученика по слух и подробно показвам процеса Стъпка по Стъпка, така както са ме учили в Бруклинската консерватория и Куин’с колидж в Ню Йорк. И започваме да изграждаме трайни умения, които помагат да се напредва много по-бързо и лесно в света на музиката. 

Вече нямам време да преподавам тези неща, защото записах и издадох изключително подробен видео-курс „Как да уча Музика по Слух“. В 140 минути и с безброй примери показвам всичко най-важно, за да може да чуваш и разписваш всяка любима песен. А после става толкова по-лесно, когато трябва да я запаметиш и свириш на репетиция/сцена. Та ти знаеш всичко за ритъма на барабаните, бас линията, акордите в пианото и аранжимента! 

Няма нужда да ти споделям, че без тези умения може само да се лъжем, че правим нещо с музиката и китарата… Дори и да го правим само за удоволствие/хоби – винаги е по-приятно, когато звучиш добре, докато свириш любимите песни! 🙂 

https://petergeorgiev.com/product/eartraining1