Искаш ли да знаеш какви гами, техники и арпежи използват най-великите блус и рок китаристи и така да изградиш собствения си уникален стил?

През последните години имах много ученици в индивидуалните уроци, с които учихме и анализирахме солата на песни като Stairway to heaven, Smoke on the water, Hey Joe, Sweet child O’ mine и т.н. И познай – оказва се, че най-великите рок китаристи като Ричи Блекмор, Джими Пейдж и Слаш използват много специфични гами, украшения и арпежи и то по уникален начин!

Най-големият проблем на музикантите, които не са учили в Консерватория или музикално училище (например) е, че не им се е  налагало да работят с ноти и теория. Става дума за детайлното анализиране на всяка песен и соло. Да откриеш кои са типичните неща, които всеки от твоите любими музиканти използва. Това, реално, е може би най-важната стъпка в изграждането на личен стил.

Когато анализираш солата е важно да се обърне внимание на различните аспекти:

1. Теория: избор на гами и използването им при различните акорди/хармонични схеми

2. Украшения и специални ефекти: повдигане (как, колко често, колко изкривява тона, как го постига технически и така нататък), вибрато, приплъзване, низходящо и възходящо легато (pull off и hammer on) и другите техники (флажолети). 

3. Динамика: сила на свирене, употреба на най-силните и най-тихите тонове, използването на паузите/постоянното свирене

4.  Използването на акордните тонове и хроматичните тонове (колко често, използва ли обграждане на тоновете (enclosure) и така нататък).

5. Концепция за развитие на солото: наситеност на броя тонове/техники; прицелване в определи тонове и зони в солото (target notes/target zones). 

6. Ритмическо разнообразие: най-често използвана нотна трайност, микротайминг, ритмически секвенции. 

7. Тембър, звук и китарно оборудване: тип китара, перце, ефекти, усилвател, звукоизвличане и т.н.

8. Техника: постановка, използване на конкретни пръсти (три или четири пръста в лявата ръка), бързи пасажи, техника в дясната ръка и т.н.

Когато анализираме солата на великите музиканти е препоръчително да разучим поне 3 поредни песни на един и същ китарист. Така печелим допълнителни ползи от целия процес:

1. Всяко следващо соло е все по-лесно да се научи по слух и анализира, защото откриващ общите неща с предишните неща, които си анализирал

2. Тотално опознаваш стила на въпросния музикант и ти става лесно да го „имитираш“ (особено, ако си свирил солото достатъчно пъти заедно с оригиналния запис), което става важна стъпка в изграждането на собствен стил

3. Можеш да направиш „досие“ или „профил“ на всеки от великите китаристи, които си изучавал. Това означава да можеш да опишеш най-използваните им похвати от списъка по-горе. 

Как изграждаш собствения си уникален стил на импровизиране и свирене? Като комбинираш знанието и вдъхновението от процеса, който описвам в тази статия, ще добиеш много по-педантичен подход към откриването на дребните детайли. Когато изучиш и можеш да имитираш (дори и частично) поне 3-4 от най-великите китаристи, то ти значи имаш ОГРОМЕН речник от различни украшения, фрази, идеи за динамика, набор от различни гами, техники и всичко останало.

Когато знаеш четири различни начина да изсвириш украшението вибрато на дългия тон в края на фразата – това неусетно става подсъзнателен избор. Един път ще сложиш вибрато с техниката на B.B. King, а следващ път – такова, което е вдъхновено и подобно на това на Jimi Hendrix, например.

Знам, че докато четеш тези редове си казваш: „Добре, де, как точно да анализирам тези сола? Аз едва успявам да разчета таблатурите в интернет, какво остава да забележа всички тези детайли…“.

Напълно нормално е да си мислиш това и вината не е в теб! Просто не си попаднал в среда, която ще те принуди да придобиеш това умение и така да се качиш на следващото ниво в свиренето на сола и импровизирането на китара. Затова искам да ти се отблагодаря за това, че ме подкрепяш и четеш моите статии и мейли!

Каня те на специален безплатен уебинар, в който ще покажа всички тези трикове с най-дребните подробности. Ще си поговорим за процеса и ще си изберем едно от най-великите Блус или Рок сола и ще го анализираме. Ще минем през всичките му елементи и така ще имаш много по-ясна идея как да напредваш в този процес Стъпка по Стъпка. 

Местата за този уникален безплатен уебинар са ограничени и се запълват бързо, затова не губи време и запази своето участие като натиснеш линка по-долу. Ще се радвам, ако имаш и конкретни въпроси, които да зададеш в края на уебинара. Така ще сме полезни и на останалите участници! 

Действай сега и натисни бутона по-долу: