Защо не се получава?!?

Имал/а ли си моменти, в които се питаш: „Добре, защо не се получава? Само аз ли съм толкова зле?“…

Всеки човек понякога си задава точно тези въпроси, без значение в каква сфера и област се развива. Има едно правило, което важи за всички сфери на живота – същото е и в музиката! Кое е то? 

Ако искаш да напредваш бързо, учи и се упражнявай бавно! 

Говорил съм си с безброй хора – приятели, колеги, ученици от индивидуалните ми уроци, ментори, спортисти, учени и въобще всякакви хора! И всички споделят точно това! 

Ако се опитваш да постигнеш огромни резултати за малко време – ти си си поставил нереалистична цел. Което води до притеснение и стрес. А те водят до физическо стягане. Буквално тялото ти започва да работи по-бавно и трудно! А това единствено води до повече грешки. Сам разбираш колко ужасно ще продължи тази история…

И всеки е бил там! Някои от нас все още се озовават в тази роля понякога… 

Какво е лекарството за това? Ами най-логичното – не си поставяй нереалистични цели! Направи си подробен график с краткосрочни цели (да науча нов акорд, да науча нова песен), средно далечни цели (да започна да импровизирам по-добре; да науча джаз теорията; да си сформирам банда) и далечни цели (да издам албум с авторска музика). Може да бъде каквото и да е! 

НО! Бъди честен със себе си! Ако можеш да отделяш само по 20-30 минути на ден за китарата – не е реалистично да очакваш, че след месец ще си научил 30 нови песни! Но ако си кажеш – нека уча по две нови песни на месец. Или дори само една! Това е много по-лесно постижимо и ще имаш стимул да действаш. 

А когато постигаш една цел, задължително има чувство на радост и удовлетвореност. Просто си доволен, че си изпълнил нещо, колкото и малко да е то. И това ти дава енергия да започнеш да действаш за следващата цел 🙂 

Когато учих в Queen’s College (Ню Йорк) един мой колега попита нашия учител по Импровизация – виртуозния алто саксофонист Antonio Hart: 

– Господин Харт, как се научихте да свирите толкова бързо и виртуозно?!?!

И Антонио му отговори:

– Винаги се упражнявам много бавно!

И помисли – кое би искал да постигнеш: 

Да свириш някоя любима песен с хубава ритмика, добър тон/звук и много емоция, макар и в малко по-бавно темпо от оригинала

ИЛИ 

Да се опитваш да свириш същата песен в оригиналното темпо и това да води до много грешки, стягане, спиране тук-там и класическите реплики „Чакай, тука ще го почна пак от припева, че нещо не ми излязоха акордите!“

Няма нужда да те питам кое би звучало и изглеждало по-добре отстрани 🙂 

Най-важната работа на учителя/ментора е да изготви реалистичен план за напредване на ученика и да му помага да го следва. Това е гаранция за успех, защото много често отстрани нещата изглеждат по различен начин, особено когато гледа някой с много опит в тази област! 

Дори и най-добрият играч на голф в света – Тайгър Уудс си има треньор! Може би има защо 🙂 

Искам да ти се отблагодаря за това, че ме подкрепяш във всичко, което правя и четеш мейлите ми! Затова ти отправям специално предложение 😉

Запиши се за индивидуален онлайн урок при мен и аз ще ти помогна да изготвиш своя план за действие спрямо целите, които искаш да постигнеш! Давам ти 25% намаление (не казвай на никой, моля)!!! 

Натисни линка по-долу и използвай промо код „25%OFF“ и запази своя индивидуален урок с мен и ще действаме още следващата седмица! Ще се радвам да ми зададеш и конкретни въпроси, на които да ти отговоря! Промоцията важи само до края на месец юли!

А най-хубавото на онлайн уроците е, че можеш да си ги запишеш на видео и да го гледаш отново после 😉 

Очаквам те, 

Пешо