Приключението на Китариста: Тайната Система за Бързо Напредване, за която Професионалните Музиканти не говорят

Искам да ти споделя за една изключително полезна система за напредване, която измислих миналата седмица, но е базирана на всичко, което научих за 4 години в консерваториите в Ню Йорк! Докато организирах знанията си за безплатния Уебинар на тема „Как да се упражняваме по-добре? 7-те най-важни приоритета“ измислих начин, по който всеки да напредва ЕДНОВРЕМЕННО в 7те най-важни сфери (Слух, Репертоар, Техника, Ритъм, Теория, Импровизиране, Собствен стил)! И това става докато учиш песните на Най-Любимите ти Групи и Музиканти! Ето как:

Системата се нарича „Приключението на Китариста“, защото е едно цялостно гмуркане в най-дълбоките води на Музиката! Но нека да ти покажа как стават нещата Стъпка по Стъпка.

1. Учим песен по слух и подобряваме чуването си.

Първо си набелязваме песен, която ще изучаваме. Целта е да нещо, което ни харесва много и сме слушали доста пъти. Така ще ни е по-лесно да я научим по слух, а и ще ни е приятно да се упражняваме. Използвайки тази система ще отделяш по няколко седмици на всяка песен! Но ще напредваш във всички сфери едновременно и скоро ще си Универсален Китарен Войник 🙂

Важно е да направим предварителна подготовка – да прочетем информация за бандата/артиста, за албума, за песента, за музикантите, които са я записали и всичко останало. Понякога се открива супер полезна информация в интервюта в интернет (например китарист споделя, че е настроил китарата по различен начин за конкретната песен). После прочитаме и осмисляме текста (ако има пеене с текст). Това е най-истинското послание на песента!

Когато учим песента по слух (използваме програми за забавяне на скоростта, ако имаме нужда), ние чуваме всичко, а не само китарите! Слушаме ритъма на барабаните, линията на баса, акордите в пианото, мелодията на вокала и разбира се – какво прави китарата. Разписваме структурата (формата) на песента и в тактовете попълваме Основните тонове и акордите. Накрая отбелязваме най-важните неща в Аранжимента. (Ако имаш трудности с тези неща ти напомням, че имам супер подробен курс „Как да уча Музика по Слух“, в който показвам всички тънкости, които научих за 4 години в консерваториите в Ню Йорк).

След като научим ритъма на песента, учим мелодията (на пеенето) и солото. Разписваме ги на ноти и на по-късен етап ще ги анализираме.

2. Добавяме нова песен в репертоара си.

От изключително значение е да имаш репертоар – песни, които можеш да свириш ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ. Не само акордите на китарата, а да можеш да включиш и мелодията на вокала. Много често това ще изисква да аранжираш песента за един инструмент. Как става това ли? Ами като учиш песни по слух и ги анализираш и ще забележиш как най-великите музиканти преди теб са го правили и ще ги копираш. Това важи и за развиването на стил, но за това малко по-натам.

Полезно е да имаш списък с песните, които свириш. В този списък си отбелязвам и тоналност и темпо на песента. Ако се наложи да изсвиря няколко поредни песни ще ги подредя така, че да няма две поредни песни в една и съща тоналност или едно и също темпо (трик от професионалистите).

Списъка си го организирам и по стилове – блус, рок, джаз, латино, поп, класика и т.н.

3. Нови техники, акорди и гами.

След като сме научили и разписали песента започваме да извличаме полезна информация от нея. Със сигурност ще откриеш нови техники за свирене (избери си такива песни), както и нови акорди и гами за мелодиите/солата. Тук е важно да си педантичен и да изучаваш всичко в детайл. Целта е имитираш китариста 1:1. Каквото прави той – това правиш и ти. Така ще напреднеш максимално бързо!

4. Подобряване на ритъма.

Тук не става дума за свиренето на акорди, а цялостно развиване на нашата ритмика. Това включва да се упражняваме заедно със записа, за да „откраднем“ усещането за груув и фразиране на китариста, който изучаваме. Отново напомням, че е много полезно да използваш програма за забавяне на темпото (като Transcribe, например – показвам как се използва във видео-курса „Как да уча Музика по Слух“)! Особено ако си избереш някоя песен с прекалено сложно/виртуозно соло. Да, така със сигурност ще извлечеш нови техники за свирене, но и ще ти е по-трудно с ученето на песента по слух 🙂

Също, можем да си изберем конкретни ритмики от песента и да ги упражняваме специфично. Например някава интересна ритмическа фигура в края на припева. Набелязваме си я, упражняваме само нея със записа и после я включваме в следващата наша песен, която пишем 🙂

Ако си научил цялата песен и си я упражнявал със записа достатъчно (поне 100 пъти в оригиналната скорост на песента) – тогава може да пробваш и да я свириш с метроном. Съвсем различно усещане е като не чуваш самата песен, но е още една добра тренировка за ритъма. Плюс това подобрява и паметта 🙂

5. Музикална Теория – анализ на Хармонията, Мелодията, Солото и Аранжимента. 

Изключително важна част от ученето на песента. Бих казал най-важната! Защо?
Тук взимаме толкова ценна информация, която ни помага да импровизираме по-добре и да пишем по-хубави песни! А това е мечтата на всеки музикант, нали 🙂

Имаме разписана цялата песен. Първо анализираме хармонията. В коя тоналност сме и кои са акордите като степени в тази тоналност. Това е важно, за да открием „формулата“, по която е написана тази песен. Ако ни хареса конкретен хармоничен ход – ще го използваме в нашата следваща авторска песен (от тоника към трета степен или субдоминанта, например).

После анализираме мелодията. Отбелязваме всеки тон като степен на акорда, върху който звучи. Така ще открием кои гами използват музикантите в тази песен. Същото важи и за солото (особено там). Ето пример:

Ако имаме акорд Ре минор и мелодията е с тонове Фа и Ла, върху тях аз ще отбележа м3 и ч5. Или казано с термини „малка терца“ и „чиста квинта“. Така получаваме още полезна информация, защото виждаме кои степени на акордите подчертата този музикант най-често. Това е важна част от стила му на импровизиране.

Ако имаш проблеми с интервалите, степените на акордите, тоналностите и гамите – в края на статията съм ти подготвил подарък за 15-ти септември! 🙂

6. Импровизиране и свирене на сола.

След като имаме анализ на цялото соло, ние можем да заучим най-добрите части от него и да ги включим в нашия речник от фрази. Така ще звучим много по-интересно, когато импровизираме и свирим сола (а и пишем мелодия за песен).

Тук отново ще трябва да изберем конкретните фрази и да ги повтаряме отново и отново с оригиналния запис. Ако е необходимо – от по-бавно темпо до стигане на оригиналното темпо. Поне 100 повторения в пълната скорост на песента!

После намираме бекинг трак с подобни акорди (можем да използваме програма и да си направим бекинг трак за целта). Започваме да импровизираме върху него и целта е да включваме постоянно новата фраза в мелодиите ни. И така няколко дни. После избираме следваща фраза и отново – повторение със записите и упражняване с бекинг трак.

В началото е много полезно да учиш и целите сола. Така ще събереш повече информация за генералното изграждане на соло – динамика, наситеност на тоновете, избор на гами, ритмическо разнообразие, специални ефекти и т.н.

7. Изучаване на стила на артиста и изграждане на собствен стил.

Много често хората ме питат „Как да имам свой стил?“. Ами много просто:

Изучаваш стила на любимите ти музиканти, анализираш го, взимаш най-доброто от тях и го комбинираш. В процеса ще научил и напреднал толкова много, че със сигурност ще можеш да добавиш неща и от себе си. И това важи за всички известни китаристи – те са правили абсолютно същото: учене на песните и солата на любимите си банди по слух и имитиране…

Когато изучаваш определена банда и/или китарист е най-добре да си отделиш време и да научиш поне 3-4 поредни песни. Освен че става много по-лесно да откриеш кое е най-характерното за стила на бандата/китариста (избор на определени гами и/или степени на акордите при импровизиране, например), става и много по-бързо с всяка следваща песен! Защото всяка банда и артист си имат определено отношение към мелодия, хармония и ритъм 🙂

Най-забавното е да изучаваш начина на фразиране и използването на украшенията на тона. Всеки китарист има тотално различно отношение към техниките Вибрато, Слайд, Повдигане… И когато си изучавал подробно поне 3-4-5 различни китаристи – познай 🙂 Твоите сола ще звучат супер разнообразно, защото ще комбинираш различни техники и фрази! Това е тайната на изграждането на собствен стил!

Същото важи и за писането на авторски песни. Когато откриеш кои акорди и мелодии в любимите ти песни ти харесват най-много и ги анализираш подробно – става много лесно да напишеш нещо, използвайки същите формули!

Надявам се, че тази статия ти е била полезна. Не мога да ти опиша колко много се подобри свиренето ми след като започнах да използвам тази система за напредване в Музиката. Истината е, че има защо американските музиканти да са едни от най-добрите на планетата и това е благодарение на тяхното организирано и систематично напредване. Това е може би най-ценното, което научих за четирите години прекарани в консерваториите в Ню Йорк.

Поздрави,

Пешо

Най-плашещата част от напредването в света на музиката за всички е Музикалната Теория. Всички онези сложни термини и неща като: Интервали, Степени на Акорда, Степени в една Тоналност, Сложни Джаз Акорди, Екзотични Гами за Импровизиране… 

Ако искаш да научиш всичко това и да напредваш с бързи стъпки в света на Музиката – вземи супер подробния ми учебник Музикална Теория на Разбираем Език. Истината е, че вече над 500 човека си взеха този Уникален Учебник на Български Език и отзивите са страхотни, НО! Искам да помогна на максимален брой българи да станат по-добри музиканти, защото вярвам, че това е моят личен принос към обществото! Затова продължавам да насочвам хората към него – така Музикалната Култура на Българите се покачва с всеки ден! 🙂 

Натисни бутона по-долу и вземи своят учебник още СЕГА!!!