Как да станеш най-добрия музикант за минимално време?


Моят учител по китара и ментор Ed Cherry (свирил над 20 години с джаз легендата Dizzy Gillespie; бел. Пешо) ми разказа една УНИКАЛНА история, с която за пореден път се убеждих кой е най-бързия начин да станеш невероятно добър музикант/китаристи. Той е бил на гости на виртуоза George Benson (джаз и r’n’b вокалист и китарист с 10 награди Grammy; бел. Пешо) и споделя безценния опит от това да си в една стая с него. 

„Това ме върна към деня, в който ме покани в дома му в Ню Джърси да се забавляваме. Само Джордж и аз.. той ми показваше китарите си, които измъкваше от огромен сейф тип банков трезор в мазето си … В един момент извади китарата на великия Grant Green – Daquisto.. Джордж я взе и свири поне 5 минути.. Имах усещането, че Грант се е появил стаята!!! Джордж свиреше ТОЧНО като Грант Гриий – без излишни ноти, които нямат нищо общо с езика на Грант! Всичко беше стила „Грант Грийн“…

Абсолютно невероятно – отдадеността, която трябва да е била необходима, за да се овладее НАПЪЛНО свиренето на Грант като това… Невероятно!

И познай – Джордж притежава китарата на феноменалния Wes Montgoery – Gibson L5. (която той е купил от Пат Матини след дълги години убеждаване. бел. Пешо). И за следващите 5 или 10 минути Джордж направи същото – Уес влезе в стаята… всичко, което чувах беше само Wes през цялото време и то на невероятно ниво – фразите, солата с акорди и акордните сола!
 

Това беше моят урок за деня – изберете музикант, който харесвате и го изучете до най-дребния детайл, след което преминете към следващия!
 

Тогава, след като Уес „излезе от стаята“, д-р Лони Смит му се обади (невероятния hammond organ музикант, бел. Пешо), за да го поздрави:

„Хей, човече, Ед Чери е тук!“ Говорих с Лони за секунда, след което те продължиха за минута-две. След това Джордж ми показа новата си китара Ibanez GB5, който беше излязъл наскоро, общо взето копие на Gibson L5. Наистина хубав инструмент, но аз все още бях разтърсен от изпълнението му в стила на Grant and Wes, и не свирих дълго. Чувствах се толкова неадекватен след това, което току-що бях чух. Хаха. Пихме по едно уиски и си поговорихме малко, след което беше време да тръгваме. Винаги ще съм благодарен на г-н Бенсън, че ме покани в дома си този ден – само аз и него…“

Това е част от неписаната „История на Джаза“ и се радвам, че познавам някои от най-великите музиканти като Ед Чери. Той ми е разказвал толкова интересни и поучителни неща… 

Но говорейки за „бащата на джаз китарата“ Уес Монтгомъри мога да ти споделя още един интересен факт, който е свързан с изучаването на музиката на най-великите преди нас. Уес е бил толкова популярен с това, че знае АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ песни на Пионерът на Джаз Китарата – Charlie Christian, че е бил нает да свири негов трибют всяка вечер! Всяка вечер на сцена свирейки само песните на Charlie от началото до края заедно със солата и то 1:1! Представи си за какво става дума 🙂 

Великият Pat Metheny (съвременен джаз китарист с 20 награди Grammy) е изучавал музиката на Уес Монтгомъри и го споменава като най-голямо вдъхновение. Същото важи и за Pat Martino, Adam Rogers и още много други от най-великите китарист – всички са изучавали по слух и анализирали солата на Уес Монтгомъри!!! 

Това е най-бързия и сигурен начин да станеш невероятно добър музикант и да изградиш собствен стил. Изучавайки най-добрите преди теб, ти ще откриеш тяхната „формула за успех“ и ще можеш да я приложиш в твоето свирене и твоята авторска музика. 

Това е най-добрия урок, който взех в Ню Йорк. И го получавах отново и отново – с когото и да говорех, особено най-добрите музиканти – всеки казваше, че най-важно е ученето на музика по слух, анализирането и свиренето заедно със записите. Така че може би си заслужава да отделиш допълнително време за учене на музика по слух 🙂 

Поздрави, 

Пешо


Тази седмица имах много интересно включване от двама младежи, които искат индивидуални уроци по китара с мен. И двамата са учили с друг много реномиран български преподавател по китара с международен опит, но така и не могат да започнат да импровизират мелодично. 

Поговорих си с двамата младежи (по отделно, разбира се) и те ми разказаха една и съща история: „Знам гамите, знам акордите, знам теорията, знам всичко, но все не мога да започна да импровизирам мелодично“. 

Попитах ги дали учат музика по слух, после да я разписват и анализират. Особено солата на любимите им музиканти. Познай – отговорът беше „не“. И двамата казаха, че не знаят как става. Но това е нормално, защото никой в България не преподава Американската система за Солфеж и Учене на Музика по Слух. 

Но има нещо много характерно за българските музиканти и аз бях точно така преди да отида в Ню Йорк и да изкореня това мое качество (поне частично). А именно – „Аз знам всичко“. Или в конкретния случай: „Аз съм голям слухар“. 

Това ми казват почти всички български музиканти, без значение на какво ниво са. Дори и тези, които свирят от едва няколко месеца. И тук е важно да се уточни: едно е да си мислиш, че си слухар, а друго е да ЧУВАШ и разбираш музиката. Дълбочината на учене на музика по слух може да бъде колкото Марианската падина, ако решиш да станеш максимално добър в това. А ако решиш да си повърхностен просто кажи: „Аз това го мога, няма какво да науча повече“. 

Но един приятел ми сподели за най-важния урок в този живот:
Не слушай думите на хората, а наблюдавай техните действия. 

В случая не е важно кой какво си мисли, а дали наистина притежава и може да използва тези умения. Единият младеж каза по телефона, че дори не знае откъде да започне да учи една песен – акордите ли, мелодията ли, солото ли… 

А американците са изградили цяла система за това и са я подредили Стъпка по Стъпка. Аз я преведох и създадох първия видео-курс за учене на музика по слух на български език. Получи се невероятен 140 минутен курс с много примери и подробна информация за всичко – темпо, размер, форма и части на песента, бас линия, акорди и хармония, аранжимент…. 

Въпросният младеж реши и си купи видео-курса! Изгледа го и ми написа обратна връзка: „Страхотен е, но знам всичко това“. И тук идва втория важен урок:

Знанието не е Мъдрост. 

Едно е да си чувал за нещо, друго е да знаеш малко по темата, трето е да си експерт в познанията в някоя сфера, но съвсем различно четвърто ниво е да практикуваш тези знания и да трупаш ценен опит. И седя и се чудя: „Защо човек, който знае най-добрия начин да напредне в една област не прави действията в правилната посока? Защо се налага да търси уроци с експерт в тази област и да му каже, че не знае откъде да започне, а после се окаже, че знае всичко?“. Или с други думи кое не е наред в тази ситуация 🙂 

Помня, че и аз бях такъв в ранните си 20 години. Знаех всичко и нямаше кой да ми каже нещо. Но после заминах за Ню Йорк и въпреки че точно бях завършил висше образование с Джаз китара ми „набиха канчето“ много лошо още в първите седмици. Оказа се, че нивото там е толкова високо, че всяка следа от самочувствие у мен се изпари. И станах смирен и учещ 🙂 

Ако и ти си мислиш, че си голям слухар, но не знаеш как да разпишеш една песен по слух от нулата; ако не знаеш с кое да започнеш първо – акордите ли, баса ли, солото ли; ако искаш да придобиеш най-важното умение на всеки музикант; и най-вече, ако искаш да ЧУВАШ всяка песен: Вземи първия Видео-Курс за Учене на Музика по Слух на Български език. 

ВНИМАНИЕ!!! Този видео-курс не е за хората, които си мислят, че знаят всичко, но не могат да разпишат една песен по слух. Този видео-курс е само за хората, които искат да станат добри музиканти и да се научат как да ЧУВАТ музиката. Натисни бутона по-долу и вземи видео-курса още сега!

П.П. На младежът му подарих една безплатна консултация, за да не се чувства ощетен. Но има едно условие – да я направим другата седмица и до тогава той да е разписал една цяла песен от началото до края – формата, акордите, мелодията и солото. Ще се радвам да ме изненада с изпълнено домашно (ще ти пиша, ако стане така, а ако не – ясна е работата). Така ще знам, че за една седмица заедно скочихме от „Не знам откъде да започна“ до финален резултат. И това ще бъде само благодарение на видео-курса и усилията на младежа, разбира се! 🙂

https://petergeorgiev.com/product/eartraining1/