Как да свириш по-добри сола?

Здравей от Пешо Китарата! 

Когато живях в Ню Йорк имах невероятния късмет да се уча от най-добрите музиканти на планетата! Един от тях е джаз китаристът Питър Бърнстейн. С него се запознах по случайност, но както добре знаем – в живота няма нищо случайно – той ми даде един от най-важните музикални съвети, които някога съм получавал на единствения индивидуален урок, който взех с него! 

Когато го попитах „Как да импровизирам по-добре?“, той ми отговори: 

„Всеки идва при мен и ме пита как да свири по-добри сола. И аз им казвам, че трябва да се научат да акомпанират по-добре. Да започнат да чуват по-добре хармонията (акордите) и бас линията и да научат нови начини да разнообразят хармонията. После е лесно – просто свириш по акордите.“ 

Това, което има предвид Питър е гениално, но и елементарно. Няма как да изсвириш добро соло, ако не чуваш и усещаш интуитивно смяната на акордите. Следователно, ако подобриш чувството си за гласоводене (избирането на правилните обръщения на акордите, за да може най-мелодично да се направи смяната между тях), неминуемо ще подобриш и начина, по който свириш сола и мелодии. 

Тези дни бях на много интересен уъркшоп с китариста Христо Вичев като част от Банско Джаз Фест (бях там за три поредни концерта с различни банди). Той е българин, който от години живее в Сан Франциско, където преподава и свири модерен джаз на китара. Той каза същите неща, макар и с други думи. Нека да влезем в детайл (сега ще има пример с джаз импровизацията):

Ако имаш една хармония, която е само с един акорд – нека той да е Cmaj7. Тоновият състав на този акорд е: 

C E G B 

Обаче най-важните два тона (след основния, разбира се) са терцовия и септимата. Или „Е“ и „B“. Христо даде много добър пример как може да свирим нарочно фалшиви/криви джаз мелодии върху всеки акорд. Как става това? 

Взимаме тези два важни тона за акорда. Избираме произволен басов тон. Нека да бъде C#. Ако имаме този нов основен тон, но се съобразим и с Е и В, то те се падат малката терца и малката септима на C#. Следователно гамата, която най-логично би паснала е C# dorian или aeolian. Или дорийски минор и натурален минор. 

(Ако имаш трудности с разпознаването, определянето и съставянето на различните гами, ладове, арпежи и акорди – напомням ти, че имам много подробен учебник Музикална Теория на Разбираем Език, в който обяснявам всичко с детайли и много ясни примери):

Следователно, ако бандата свири само акорда Cmaj7, ние може да разнообразяваме нашето соло с мелодии от гамата C# dorian minor. Да, това ще звучи преднамерено фалшиво, но нали точно това е идеята на различните звуци. 

Тази стратегия се използва от всички модерни джаз китаристи. Но като концепция не е нещо ново – саксофонистите и тромпетистите от втората половина на миналия век вече са правили такива неща. Така че няма нужда да откриваме топлата вода 🙂 

Знам, че тази тема може да ти се стори много сложна и „за напреднали“, но това е положението 🙂 Понякога получавам обратна връзка от вас, че не правя учебни материали (статии и видео-уроци) за по-напредналите теми. Ето и такъв случай! 

Лично за мен, уъркшопа на Христо беше много вдъхновяващ! Веднага се върнах в хотела и хванах китарата и започнах да експериментирам. Толкова интересни нови звуци! Сигурен съм, че и и ти можеш да добавиш нещо ново към свиренето си 🙂 

Ако имаш нужда от помощ с теорията, техниката, импровизацията, акордите и акомпанирането – пиши ми и ще се радвам да ти помогна с индивидуален урок. Ще адаптираме всичко според твоите нужди и желания и ще научиш много нови и интересни техники за бързо напредване 😉 

Поздрави и ДО скоро,

Пешо Китарата