Тайната на Американската Музикална Система

Точно преди 15 години (27ми август 2007г.) заминах за Ню Йорк. Целта ми беше да уча Джаз китара в Бруклинската консерватория, а в последствие завърших и Магистратура с Джаз китара в Queen’s College. Въпреки че точно бях успешно приключил висшето си образование с Джаз китара в Нов Български Университет, нямах дори и най-малка представа как всичко за мен ще се преобърне на 180 градуса в следващите четири години в Голямата Ябълка (Ню Йорк)…

Оказа се, че в България изучаваме модерната музика с методите на класическата музика! А има много по-практични начини за напредване: учене на солата на най-великите музиканти по слух и упражняването им със записите; нотиране на музика на компютър (с цел аранжиране на песен за различните инструменти); ученето на цели песни (всички инструменти) и анализирането им… Модерната джаз теория и Хармония, начините за РеХармонизиране на песен (добавянето на различни акорди върху същата мелодия), бруталната система за напредване в Импровизацията и Солата! 

Но има нещо много по-важно, което научих в Бруклинската консерватория и Queen’s College! И то важи за абсолютно всяка друга сфера на живота, но разбира се, в случая ще говорим за Музиката и Китарите. 

Винаги бъди максимално ясен в целите, които си си поставил и следвай някакъв стриктен план (който може да променяш в движение, разбира се)!

Това включва един цял нов начин на мислене, нещо тотално нетипично за нас балканците…

А именно – бавно, систематично и педантично преследване на различни цели в музикален аспект и отразяването на напредъка (приближаването до целта). Но има нещо повече към това! Става дума за набелязването на правилните цели: 

Ако имаш проблем със свиренето на сола не е ефективно да кажеш – сега ще упражнявам импровизацията си с бекинг трак, докато не стана мега добър. Защото това е прекалено общ план за действие и няма абсолютно никаква конкретика в него. Следователно няма как да преследваш цел, която не знаеш каква е и най-вече какъв е пътя към нея! 

Съвсем по-различно е да кажеш: едно добро соло се състои от много различни компоненти. Като например: 

  • Динамика: тихи и силни тонове, фрази, динамически пикове 
  • Украшения: вибрато, повдигане, стакато, приплъзване
  • Фрази: различни интересни мелодии, които си учил от любими сола
  • Музикални цитати: мелодии от популярни песни, филми, класическа музика
  • История и развитие: генерална концепция за изграждането на солото
  • Акордни тонове: използването на арпежите, за по-хармоничен звук
  • Различни гами: нетипични звуци, които пораждат различни емоции
  • Ритмическо разнообразие: кретивно използване на ритъма 

Има и други, но тук целта не е да направим Пътеводител на Доброто Соло, а по-скоро да ти споделя за тотално систематизирания начин за напредване в Музиката! 

Тук следва прецизна оценка на собствените умения и набелязване на правилните краткосрочни и далечни цели.И ако трябва да минем на следващото ниво на прецизност: преценяваш, че нямаш достатъчно богат речник от ритмически фигури, които използваш в солата си. И си поставяш реалистични цели: 

  • Краткосрочна цел: по един нов ритъм всяка седмица. Учиш го по слух от някое соло на любим музикант и го повтаряш заедно със записите, докато не стане 1:1. После го упражняваш с бекинг трак и целенасочено използваш тази ритмика с различни тонове, за да откриеш различни успешни комбинации. 
  • Далечна цел: да научиш 52 нови ритъма за тази година. Представи си колко по-разнообразни сола ще свириш, ако можеш да използваш толкова богато ритмическо разнообразие! 

И това е само една малка част от набелязаните цели! Оказва се, че има причина американските музиканти да са на толкова високо ниво в модерната музика и тази причина е систематизираното и последователно напредване, в стил Стъпка по Стъпка!

Моят учител по китара в Queen’s College – Paul Bollenback беше създал много Подробен Списък с Най-Важните Приоритети, които всеки музикант трябва да включи в ежедневното си време с китарата, ако иска да напредва максимално бързо и лесно! А аз доразвих идеята и създадох Индивидуален План-График, с който следим напредъка на всичките ми индивидуални ученици! 

Това е, може би, най-важното, което научих от четирите години в Ню Йорк!

Американците следват тази стратегия във всичко: ако искаш да станеш най-добрия китарист и имаш проблем с банята… Звъниш и наемаш специалист, който ще оправи банята, а ти през това време действаш с музиката и набелязаните цели. Знам, и аз също обичам да си правя всичко сам (както повечето българи), но повярвай ми – другото също има своите предимства. А говорейки за модерна музика (блус, джаз, рок, фънк, поп) – голяма част от най-добрите световни музиканти са точно американци. И то точно заради това, което ти споделих днес 🙂 

Напомням ти, че точно след седмица ще бъде Безплатния Уебинар, който организирам и той е точно по тази тема! В 60 минути ще представя с подробности и много примери тази система и ще дам ценни съвети за всеки от Седемте Най-Важни Приоритета за Упражняване. Ще представя и Индивидуалния План-График, който създадох за моите ученици и всеки участник ще получи безплатно шаблона, за да го използва за себе си. А пред вас ще изберем някой участник и ще направим неговия Индивидуален План-График от самото начало и то Стъпка по Стъпка. 

Няма нужда да те убеждавам повече да се запишеш (ако все още не си) за това поредно уникално онлайн събитие с много други български китаристи и да научиш в детайл една от най-големите Тайни на Американските Музиканти. Местата се изчерпват бързо, а сме ограничени само до 100 човека в апликацията ZOOM. Така че действай бързо и запази своето място от бутона долу сега! 

Ще се видим на 8-ми септември (четвъртък) от 19:00, а преди това те оставям да помислиш кои са твоите цели и приоритети в музиката. Докъде искаш да стигнеш и къде се намираш в момента 🙂 Доста важни въпроси! 

Поздрави,

Пешо