5 сигурни начина да станеш по-добър музикант

Какво научих за 25 години в света на Музиката? Истината е, че тези 8 години в различните консерватории/музикални университет ме научиха на много теория, история на музиката, аранжиране и всичко останало, което използвам ежедневно за преподаване и писане на музика. НО! 

Когато говорим за свирене на музикален инструмент/пеене – несъмнено „Университетът на Живота“ ме е научил най-много и ми е дал точните уроци в подходящото време. Какво значи това? 

НЯМА ПО-БЪРЗ И СИГУРЕН НАЧИН ДА СТАНЕШ ДОБЪР МУЗИКАНТ ОТ ТОВА ДА СВИРИШ С ДРУГИ ХОРА И ОСОБЕНО С ПО-ДОБРИ МУЗИКАНТИ ОТ ТЕБ!!!

Няма значение колко се упражняваш вкъщи, ако никога не получаваш обратна връзка от друг музикант. Така ще си спестиш невероятно много време, което може да загубиш напразно. Говоря и от личен опит – с месеци съм упражнявал или учил неща, които не са били напълно точни или ефективни. А ако трябва да съм още по-прецизен: познай какво се оказа след като съм завършил висше образование в НБУ с „Джаз китара“ и влезнах в Бруклинската Консерватория в Ню Йорк? Оказа се, че е имало много по-лесен и точен начин да напреднеш в джаз музиката, но никой не ми беше казвал за това 🙁 Да учиш и анализираш музика по слух, например. И още много други неща, които ме накараха наистина да започна да чувам и усещам музиката и да използвам въображението си, за да се изразявам чрез мелодии, акорди и ритмики. 

Ето ти конкретни идеи как може да намериш хора, които да ти помагат да напредваш по-бързо в музиката:

1. Ходи на джем сешъни (ако има такива около теб). Това са събития тип „отворена сцена“ и всеки може да се качи и да изсвири/изпее нещо. В някои от баровете/клубовете има определена стилова насоченост на джем сешъна (например блус или джаз), а в други е буквално по избор на музикантите. В София със сигурност има поне няколко такива събития седмично, в другите големи градове – също! Всеки четвъртък водя джем сешъна в Джаз бар, например 🙂

Не е необходимо да се качваш на сцената 😉 Отиди, вземи си една напитка и просто слушай и гледай какво точно се случва. Аз си водя бележки с имената на песните, които музикантите свирят и ми харесат – така ще ги науча и мога да ги свиря с тях на следяващия джем сешън! Обърни внимание как се държат различните музиканти, как си говорят, какви термини използват и така ще си по-подготвен за твоето включване в някое от следващите такива събития. А когато дойде този момент – бъди любезен и приятелски настроен към музикантите и им дай искрена представа какво можеш да свириш и къде се намираш. Например:

„Здравейте, аз съм Пешо! Може ли да изсвиря една песен с вас? Начинаещ съм, но харесвам да свиря блус и там се справям по-добре. Знаете ли Hootchie Coochie Man в тоналност Ла мажор?“  

2. Ходи на различни събития, на които се събират музиканти и се сприятелявай с тези, които ти допаднат като хора. Може да са платени групови курсове по музика/инструмент или теория, безплатни групови уроци, лекции на тема музика…

Дори и самата тема на събитието да ти е позната и да смяташ, че знаеш всичко 😉 Запиши се, преговори всичко, което знаеш и съм сигурен, че ще има и нещо ново, което да научиш. Обърни внимание кои от другите курсисти са на „твоето ниво“ – задават въпроси, които и на теб са ти интересни, например. След събитието ги заговаряш и си ставате приятели 🙂 

3. Запиши се на индивидуален урок по музикален инструмент. Няма да повярваш колко лесно и евтино е да взимаш уроци по музика с най-добрите музиканти на планетата! Намери най-добрият/любимият ти музикант и се свържи с него и го питай дали преподава. Говоря буквално, отново от личен опит.

Когато живях в Ню Йорк просто започнах да пиша съобщения във фейсбук на любимите си музиканти и да ги питам дали биха ми дали урок. Познай! Абсолютно всички до един ми отговориха, че с радост ще ми преподават. Говоря за джаз китаристите Adam Rogers, Peter Bernstein, Russell Malone и т.н.

Да, уроците бяха по 100-150$ за час. Но това е „premium“ услугата в света на музиката – някой по-добър от теб и то с опит в преподаването да ти отдели час/час и половина само на теб.

Освен, че ще ти даде най-добрата обратна връзка и съвети как да напредваш по-бързо, този човек ще ти стане и приятел. Страхотно е усещането да видиш някой от любимите си музиканти случайно на улицата и да се познавате и да си говорите. Ти ставаш приятел с най-добрите музиканти около теб! 

Не е нужно да ходиш на уроци всяка седмица или дълго време. Само с един урок може да научиш неща, които да променят мисленето/усещането ти за музиката генерално. Съвет: винаги отивай на урок с подготвени конкретни въпроси и записвай урока на аудио/видео (ако учителят няма нищо против)! Така получаваш специализиран видео-урок конкретно по най-интересните теми ПО ТВОЙ ИЗБОР. 

4. Ходи на концерти и се запознавай с музикантите от бандите. Всеки музикант обича да му кажат, че е имал добър концерт и се е представил страхотно. Избери нещото, което най-много ти е допаднало във всеки музикант, с когото искаш да се запознаеш и му го кажи. Особено, ако го подкрепиш и с почерпка с питие от бара (по избор на музиканта) – със сигурност ще си станете приятели! Например: 

След концерта отиваш при музикант и му казваш: „Здравей, аз съм Пешо, много хубаво свирихте днес! Следя вашата група от няколко години и идвам на концертите винаги, когато мога. Много ми хареса солото ти на предпоследното парче – направо ги разби! Вземи си едно питие от бара за моя сметка и продължавай да свириш хубава музика! Аз също свиря малко и ми е мечта/цел да мога да свиря като теб. Благодаря ти и хубава вечер!“ 

Така съм се запознавал и съм станал приятел с някои от най-добрите музиканти на планетата! Познай – ако имаш конкретен въпрос за музиката, можеш да го зададеш. Почти всеки музикант би ти отговорил в такава приятелска ситуация. Дори и да е „Ти ползваш ли мелодичен минор в импровизациите си и кога?“ 🙂 

5. Направи си група. Това е най-сложната, но и най-приятна мисия, когато говорим за свирене с други хора. Комбинация от характери, работа и график, вкусове и какво ли още не. 

Затова е важно да си отметнал предишните четири съвета и вече да имаш достатъчен набор от приятели музиканти. Така ще можеш да поканиш хора, с които смяташ, че ще си „паснете“ музикално и като характери.

Понякога се налага да смените някои от музикантите поради една или друга причина. А понякога се налага да напуснеш собствената си банда – на мен ми се е случвало два пъти и то с една и съща група! Основах я през 2004г. и я разформировах през 2006г. След като се върнах от Ню Йорк я събрах отново с абсолютно същите хора (не знам с какъв акъл 😀 ) и през 2014г. отново я напуснах 😀 Имали сме своите страхотни концерти и мигове, но просто всеки продължи в различен стил, което е нормално. 

Да свириш с други хора е задължително, без значение на какво ниво си. Особено, ако си начинаещ е от ключово значение. Отново ти казвам – много повече съм научил от годините на сцена с различните си групи, от джем сешъните всяка седмица в Харлем, Ню Йорк и от индивидуалните уроци с най-добрите музиканти, отколкото от тези 8 години в консерваториите… 

И така, това са съветите за тази тема, които мога да споделя с теб. Ще се радвам да те видя на някой джем сешън 🙂 Или пък да се включиш в някой от моите безплатни групови уроци, които организирам всеки месец. Така ще се запознаеш не само с мен, но и с много други музиканти на твоето и по-високо ниво!