Най-важното Качество на Музикантите!

Tази седмица искам да ти споделя кое е Най-важното Качество на един Музикант и как да го развиваш. Но кое е то? Кое прави лесни за разпознаване Джими Хендрикс, Бийтълс или Слаш?

Много хора биха казали, че става дума за ритмичноста, импровизирането, великите текстове или пък виртуозните мелодии…

НО АЗ ИМАМ ДРУГО МНЕНИЕ! Според мен, става дума най-вече за Уникалния Стил на всеки от тези музиканти и банди. Специфичното им звучене, което ги прави разпознаваеми от целия свят. И това може да е в комбинация с велики текстове или виртуозни мелодии, но те сами по себе си не са достатъчни… 

Кърт Кобейн от Ниврана не беше Виртуоз. Той едва си настройваше китарата… Не беше и от най-умелите вокалисти, дори ни най-малко… Но имаше нещо друго! Текстовете му бяха интересни и бунтарски, носещи младежки дух! И въпреки че група Нирвана бяха част Гръндж вълната от Сиатъл – никоя друга банда не звучеше така… 

Но как се развива този Уникален Стил? Как да бъдеш различен от останалите музиканти? Как да те разпознават само от няколко ноти??? 

Разбира се, че става дума за комбинация от качества! Едно от тях е талантът, но ние нямаме контрол върху него. Друго е спецификата на нашата нервна система и възприемането и реагирането на звуци и музика. Трето е до колко обръщаме внимание на дребните детайли и сме склонни да изпипваме всичко, но без да прекаляваме с перфекционизма 🙂

Но има едно общо качество, което всеки може да развие! Стига да поиска, разбира се… И това е „Майсторството и Дълбочината“ на това, което правиш. Дали свириш на китара или тренираш Лека атлетика е едно и също. Става дума за количеството опит, което си натрупал в дадена област!

Чувал ли си за теорията на Малкълм Гладуел. Според него, трябва да се упражняваш поне 10 000 часа, преди да постигнеш сериозно ниво или успех в дадена област. И тук говорим за старателно, прогресивно и целенасочено упражняване! 🙂 

Нека да сметнем – ако се упражняваш по два часа на ден, но АБСОЛЮТНО всеки ден в годината… Това са 730 часа годишно! С това темпо ще отнеме около 14 години, за да стигнеш 10 000 часа опит в Музиката! 

Това добри или лоши новини са? Зависи от гледната точка 🙂 

Някой би казал: „Хей, ти луд ли си? Да загубя 14 години от живота си, за да стана добър музикант?!?!?! Кой ще се занимава толкова време…“. 

Пешо Китарата би казал друго 🙂 

„Хей, имам добри новини за теб! Избери си област или дейност, която ти харесва и ти е приятно да се развиваш в нея (Китарата, например). Започни да правиш избраното нещо по два часа всеки ден и се забавлявай! Следи внимателно прогреса и винаги търси контакт с някой, който е по-напред от теб. Учи, напредвай и бъди старателен! Само след няколко месеца ще бъдеш по-добър в дадената дейност от почти всички други хора на планетата (над 95%)!!! След няколко години ще си много добър, а след 10 години ще бъдеш един от най-добрите наоколо!!! 

Ако погледнеш на това и като на Учебен Процес и започнеш да прилагаш същите принципи и в други сфери – ще си взел ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ!!!!!!

Тоест, започни да мислиш – кое е било най-трудното през изминалата седмица? Какво ново научи? Какъв е основният принцип? Как можеш да го приложиш в друга сфера? 

Например: усвоил си преход между два акорда на китара, което до миналата седмица ти е било невъзможно. Как си решил проблема? Най-вероятно като се урпажняваш по-бавно от обичайното и наблюдаваш внимателно как се движат пръстите и къде трябва да стигнат. Подобрил си координацията и скороста единствено заради отношението към детайлите и упражняването в бавно темпо.

Дотук добре. Но какво означава да приложиш това и в други сфери? Да приемем, че искаш да бъдеш добър футболист-нападател. Но колкото и да пробваш, когато си в реален мач и се опиташ да вкараш гол с петичка – не се получава. Губиш контрол над топката и я риташ в тотално погрешна посока… Е, колкото и да се ядосваш след мача – няма да станеш по-добър. По-скоро вземаме принципа на Акордите и познай 🙂 

Отиваш рано сутринта на стадиона и започваш да тренираш сам. БАВНО И ПРЕЦИЗНО. Петичка на празна врата. Дали можеш в левия ъгъл? Не стана… Уфффф, ще пробвам пак, но по-бавно и прецизно. Пак не стана, но поне топката тръгна в правилната посока. Ще отидеш бавно между топката и левия ъгъл на вратата. Ще го обходиш. Ще гледаш разстояние, посока, стъпки, сила и всичко останало. Ще тренираш бавно и методично. 

И някой ден, ще вкараш гол с петичка. Точно както си си го представял! И ще се гордееш с постигнатото. А дори и да не стигнеш до този момент – ще си научил невероятно много и ще си се забавлявал, докато се стараеш да станеш по-добър в нещо! 

Това е общото между Джими Хендрикс, Кърт Кобейн, Стинг и Джо Сатриани! Всички те са прекарали безброй часове с китарата в ръце… Упражнявайки се по свой уникален начин, но опитвайки се да напредват по малко с всеки изминал ден…

…и рано или късно магията се получава! Винаги досега се е получавала, ще се получава и занапред. Вярвай в това и давай смело напред!

Ако действаш методично и целенасочено, за всичките тези часове с китарата в ръце ще си развил и Ритъма, и Импровизацията, и Техниката… Всичко, което поискаш, стига да си го поставиш за цел и да работиш за успеха!“

Надявам се, че тази тема и моите размисли по нея са ти били интересни и полезни. Ако това е така – отговори ми с няколко думи на този мейл. Дай ми идеи и за следващите статии и видео-уроци, които да създам за теб! Нека сме си взаимно полезни 🙂 

Поздрави,

Пешо Китарата