Ново проучване за Невероятните ефекти на Музиката!

Уникално ново изследване доказва, че музиката лекува и дори предполага, че в бъдеще музиката може да бъде предписвана, за да ни помогне да се съсредоточим, да се почувстваме по-щастливи, да се отпуснем и да преодолеем тъгата.

Ново изследване на Британската академия за звукова терапия (BAST) показа, че има обща дозировка за музиката и разкри колко дълго човек трябва да я слуша, за да има терапевтичен ефект.

През последните години психолозите доказаха, че музиката може да има положителен ефект върху здравето ни, така че изследователите от BAST искаха да открият дали би било възможно да се предписва музика, която да ни помага при специфични състояния на настроението.

Проучването им „Музика като медицина“ тества 7581 участници и установява, че 89 процента смятат, че музиката е от съществено значение за тяхното здраве и благополучие, така че няма съмнение, че тя играе важна роля в ежедневието ни.

Докато 90,15 процента от участниците са използвали музиката, за да се отпуснат, 81,80 процента са я използвали, за да се чувстват щастливи, 46,5 процента за обработка и / или освобождаване на тъга и 32,53 процента за подпомагане на концентрацията.

Най-добрата музика за релаксация в изследването е била с бавно темпо, проста мелодия и без текстове, с оптимално време за слушане от 13 минути - и са забелязани много положителни ефекти, включително „намалено мускулно напрежение, изчезване на негативни мисли, чувство на спокойствие и доволство и възможност за по-добър сън".

Междувременно са необходими само девет минути музика (предимно песни с енергичен ритъм, бързо темпо и позитивни текстове), за да накарат хората да се чувстват в приповдигнато настроение. Впечатляващите 89 процента са подобрили енергийните си нива, 65 процента се смеят повече, а други се чувстват, че имат по-добър контрол над живота си или са в състояние да „понесат, каквото и да било“ - окуражаващ резултат за медицинските специалисти, търсещи нови начини за лечение на пациенти с психични заболявани като тревожност и депресия. В друго проучване е установено също, че музиката в бързо темпо подобрява ефективноста по време на упражнения - когато жените, които тренират, слушат поп песни с темпо над 170 удара в минута, учените установяват, че започват да полагат повече усилия, особено по време на дейности за издръжливост като бягане или колоездене. 

Търсите ли да подобрите фокуса си? От изпитваните BAST, които използваха музика за концентрация, 13 минути бяха достатъчни, за да изчистят съзнанието си, да им помогнат да работят по-добре в работата си (91 процента) и да вземат решения по-ясно. И накрая, беше установено, че музиката, съдържаща текстове, с които хората могат да се свържат (отново 13 минути), е най-добрата за тъга, карайки слушателите да почувстват облекчение, по-малко натоварване, по-стабилни и по-малка вероятност да бъдат афектирани от проблеми.