Как винаги да свириш най-красивите мелодии, когато импровизираш?

Как винаги да свириш най-красивите мелодии, когато импровизираш?

Това е въпрос, който тормози всеки китарист, когато свири соло… Или особено когато чуе запис на свое соло/живо изпълнение! Без значение на какво ниво е, включително и най-добрите се питат същото нещо!

Отговорът на този въпрос е сложен и многопластов, но ако има едно най-важно умение, което всеки музикант трябва да умее – това е Използването на Арпежите! Това са тоновете на акорда, в нашия случай – разпределени в пръстовки по грифа. 

Когато чуя друг музикант и най-вече китарист да свири соло, ми трябват буквално 5-10 секунди, за да преценя дали може да подчертава с мелодиите си смяната на акордите. Това се случва, само ако вече е научил и упражнявал арпежите навсякъде по грифа и е открил мелодични начини за използването им. По този начин мога да „предскажа“ дали ще слушам интересно соло или просто някой ще се „пъне“ с минорната пентатоника, без значение от акордите на всяка песен.

Абсолютно всеки добър музикант във всеки стил използва тази техника. Когато се сменя акорда – подчертаваме смяната с тонове от арпежа на новия акорд. А когато слушаме друг музикант да свири – обръщаме внимание точно на тези моменти, в които се случва смяната на акорда. 

Това умение отнема време за овладяване, но се отплаща с най-голямата награда – свиренето на мелодични сола! Когато уча солата на най-великите музиканти по слух (правиш го, нали) и ги упражнявам със записите, аз подобрявам слуха и ритмиката си. Но когато анализирам тези сола (разписвам ги на ноти и анализирам моментите със смяната на акордите) аз откривам формулата зад добрите фрази на всеки от майсторите на китарата. 

Преди време ти бях писал за тактиката „Приключението на Китариста“, с която използвам една песен, за да упражнявам всичките 7 най-важни умения. В случая говорим за две от тях – Теория и Импровизация. И тук е ключа към комбинирането на двата най-популярни начини за напредване в музиката: Свиренето/Ученето по Слух и Теоретичното изучаване. Когато анализирам солата, които съм научил по слух, аз включвам знанията си по теория и така знам кои са акордните тонове (арпежите) на всеки от акордите. Така си обяснявам какво точно е изсвирил Ерик Клептън или Ричи Блекмор или Джо Пас или Слаш 🙂 

И познай! Всеки един от тях използва Арпежите в солата си! Това е универсално умение, което ще те извади от зациклянето на пет фрази, които знаеш с минорната пентатоника. Това е логичното продължение към крайната цел – свиренето на красиви и мелодични сола! 

И да, това не е умението, което е направило Слаш и Клептън велики, но ако те не го притежаваха – със сигурност нямаше да знаем техните имена! И това може да го потвърди и всеки един от индивидуалните ми ученици – заедно изучаваме солата на различни китаристи от различни стилове – блус, рок, джаз, метъл, фънк, реге… 

Всеки един добър импровизатор подчертава смяната на акордите с мелодии по арпежите и това не е подвид, а задължение, ако искаш да звучиш приятно и мелодично! 🙂 

И така, колко арпежа съществуват? Точно толкова, колкото и акорди 🙂 Но за начало може да започнеш с двата най-разпространени и използвани във всеки стил – Минорен арпеж (за минорен акорд/минорно тризвучие) и Мажорен арпеж (за мажорен акорд/мажорно тризвучие). С тяхната употреба и минорната пентатоника може да свириш интересни и креативни сола върху почти всяка поп, блус и рок песен. 

Когато напреднеш, ще добавиш и арпежите на сложните джаз акорди (с добавена 7ма степен, както и 9та, 11та и 13та степени), както и ладовете на Натуралния мажор, ладовете на Мелодичния минор, Бибоп гамите, Умалената и Целотонната гами. Но преди това трябва да си майстор на Минорната и Мажорната пентатоники и Арпежите. Което е абсолютно достатъчно, за да стигнеш до нивото на Великите Блус и Рок китаристи. 

Истината е, че вече не преподавам най-началните нива на този процес, защото издадох най-новия си УНИКАЛЕН видео-курс, в който подробно с много примери и таблатури показвам как да Научим, Запомним, Упражняваме и Използваме Арпежите с Солата и Импровизациите си. Това е Първото такова обучение по китара на Български език и се радвам, че ще мога да съм полезен на безброй българи да напреднат и да сбъднат мечтата си да не ги е срам да изсвирят едно соло пред други хора! 🙂

По-долу ти оставям връзка към Демото на Видео-Курса „Импровизация 2: Минорни и Мажорни Арпежи и тяхната употреба“ (натисни бутона и виж демото). А аз продължавам да работя над третата част на видео-курса, в която показвам как да използваме Мажорната пентатоника и как да подчертаваме Мажорното звучене на акордите.  

Пешо